Sosyal Medya ve Pazarlama

Sosyal Medya ve Pazarlama

Şirketler; markalarının bilinirliği ve pazarlama stratejileri için altın çağ olan “dijital pazarlama” dönemine girdiğinden bu yana birçok atılımı gerçekleştirmektedir. Sosyal medya ve pazarlama denildiğinde markalar için ilk akla gelen Facebook ve Youtube’da git gide daha zorlu ve rekabeti yüksek bir hal almaya başladı.

Sosyal Medya ve Pazarlama Konusunda;

Ajanslar ve teknoloji uzmanları; viral, çok konuşulan, özgün içerik, görsellik, video, etiket derken birçok noktaya dikkat eder hale geldiler.  Bu konularda büyük firmalar, büyük bütçeler ayırırken akıllardaki tek hedef; Sosyal medyada, şirketin geleneksel medyaya göre daha hızlı tanınmasını sağlamak ve müşterilerle doğrudan ilişki imkânı.

Peki birçok yatırıma rağmen bazı markaların “Sosyal Medya ve Pazarlama ”da istediği başarıya ulaşamamasına neler etken oldu. Dijital dünyadaki gelişmeler ve sosyal medya kanalları toplumların kültürlerini etkilemeye ve değiştirmeye başladı. “Kitle Kültürü ve Kitle İletişimi” marka oluşturma ve marka bilinirliği çabalarında kuralları değiştirmeye başladı.

 

Sosyal Medya ve Pazarlama
Sosyal Medya ve Pazarlama

“Kitle iletişim araçlarının amacı popüler kültür ögelerini toplumlarında yayarak güçlenmelerini sağlamaktır. Amaç para kazanmaktır. Bilgiyi, güzelliği, estetiği, mükemmelliği yakalamak değildir. Burada amaç, doğruyu, güzeli aşılamak değil, ürünün daha çok kişiye ulaşmasını sağlamaktır”(Gönenç, “Kitle Kültürü ve Kitle İletişimi”, s.137).

Şirketler ve kitlesel medya, aracı görevi görür ve bu yeni fikirleri kitlesel pazara yansıtırdı. Ancak sosyal medya her şeyi değiştirdi. Sosyal medya yer ve zamandan bağımsız olarak toplulukları birbirine bağlıyor ve birlikten doğan itici bir güç oluşturuyor.

Kitle kültürü ile meydana gelen alt kültürler; sosyal medya ile yaygınlaştı ve demokratikleşti. Bir tık ile birçok kültürle bağlantı haline geçilmekte, birlik oluşturulabilmekte veya yargılarda bulunulabilmektedir.

Sosyal Medya ve Pazarlamanın Kitle Kültürü ile İlişkisi

Kitle kültürü yaklaşımı ile marka çalışması yürütecek firmaların aşağıdaki noktalara Sosyal Medya ve Pazarlama’da dikkat etmesi gerekmektedir.

  • Kültürel Genel Kabulleri Görmek ve Kabul Etmek
  • Kültürel Fırsatları Yakalamak
  • Kitle Kültürünü Hedef Almak
  • Yeni Bir İdeoloji Belirlemek
  • Kültürel inovasyon Yapmak

Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçları beklememek, marka çalışmalarında da geçerli bir yaklaşımdır. Sosyal medyada doğru marka çalışmaları yapmak isteyen şirketler, kitle kültürü yapısındaki özgün bakış açılarını hedeflemeli ve oldukça büyük sosyal medya dünyasında kendini fark ettirecek bakış açıları yakalayabilmelidir.

Sosyal Medya ve Pazarlama ile Fark Yaratmak

Sosyal Medya’nın güçlü olduğu gerçeğini markanızla birleştirmek için gerçekten bir yatırım yapmak istiyorsanız bu konuda hem markanızın analizi hem de hedef kitlenizin kitle kültürü alışkanlıklarının belirlenmesi oldukça önemlidir.

Markanız için sosyal medyayı kullanarak pazarlama kanallarını geliştirmek istiyorsanız hizmet detaylarımızı inceleyebilirsiniz:

http://www.mgarti.com/kurumsal-marka-yonetimi

 

Share your thoughts