E-ticaret ile Yeni Pazarlar Daha Kolay …

İnternetin hayatımıza 1960’lı yıllarda girmesi ile beraber tüm temel gereksinimlerimiz ve karşılanır ihtiyaçlarımız değişmektedir.

MİT (Massachusetts Institute of Technology)

MİT (Massachusetts Institute of Technology)’den Profesör Leonard Kleinrock internet bağlantısının temelini biçimlendirmek için paket anahtarlar teorisini geliştirmiş ve Dünya’da ilk internet mesajını ARPANET üzerinden, UCLA’da bulunan ofisinden ikinci bir internet bağlantısının kurulu olduğu Stanford Üniversitesi’ne yollamış, günümüz internetinin temellerini atmıştır. Ancak günümüzde yaygın şekilde kullandığımız internetin icadı için henüz her şey tamamlanmış değildir.

ARPA

1969 yılında ARPA kuruldu ve internet kavramı olarak kullanılmaya başlandı. ARPA başlangıçta dört ayrı üniversitedeki ana bilgisayarlarla bağlantı halindeydi. Birkaç yıl içinde çok sayıda kurum (çok sayıda araştırma enstitüsü ve üniversite) aşamalı olarak ARPA’ya bağlandı. Sadece eşinin uzaktaki kişilerle iletişim kurabilmesini sağlamak amacıyla internetin ilk tohumlarını eken Cerf, sayesinde tüm yaşamımızda uzaklık mesafesi ortadan kaldırılmış oldu.

İnternet her alanda olduğu gibi ticaret alanında da, doğru araçların kullanılması durumunda yeni pazarların hızlı ve ekonomik bir şekilde ulaşılması ve denenmesini sağlamıştır. Dijital pazarlama araçları sayesinde bireysel teşebbüsler hem de kurumsal büyük firmalar e-ticaret yapabilir hale gelmiştir.

E-ticaret ile ürününüzü, hizmetinizi pazarlamaya karar verirken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur.

Hedef ve Pazar Araştırması;

Ürününüz veya hizmetinizin hangi pazarlara hitap edeceğini internette araştırmanız ve bu konuyla ilgili internet üzerinden aramalardan yararlanabilirsiniz. “Global Market Finder” internet üzerinde Pazar araştırması ve rekabet hacmini görmek için yardımcı olmaktadır. Buradan elde edilen verilerin doğru okunarak e-ticaret teşebbüsünde doğru adımlar ve uyarlamalar yapılabilmektedir. Tüm veriler okunduktan sonra;

  • Karışık E-ticaret sitesi modellerinden uzak, anlaşılır, kolay ulaşılır, güvenli bir yapı ile tüketicinin karşısına çıkılmalıdır.
  • Rakipler veya klasikleşmiş tasarımların ötesine geçmek önemli bir nokta olmakla beraber; ağır çalışmasına sebep olacak tasarım özelliklerinde kaçınılmalıdır.
  • E-ticaret sitelerinde ürünler ve ürünlerin özellikleri hakkında açıklayıcı detaylı bilgiler verilmelidir. Ve bu bilgiler tüketicinin rahatlıkla ulaşabileceği şekilde yapılmalıdır.
  • Alım satım ile ilgili bilgiler ve hukuki yükümlülükler belirtilmelidir.
  • Tüketicinin firma bilgilerine isim, telefon, adres, iletişim postasına rahatlıkla ulaşması güven sağlamaktadır.
  • Site içi arama özelliği oldukça önemli bir teknik özellik olmakla birlikte kullanıcı içinde çok büyük bir konfordur. Küçük, büyük harf duyarlılığı olmayan tüketicinin içinde geçen ilk birkaç harfi ile dahi arama yapabiliyor olması gerekir.
  • Şikayet ve istek maillerine hızlı ancak gerçekçi bir zaman dilimi belirtilerek o süre içerisinde geri dönüş yapılması hem güven duygusunun zedelenmesini önler, hem de bir yorum okyanusu olan internette olumsuz yorumların olmasını engeller.
  • Sitede kargo seçenekleri detaylı olarak belirtilmelidir.
  • Sıkça sorulan sorular (SSS) bir e-ticaret sitesi için oldukça önemli bir bölümdür. Kapsamlı, güncel olması ve detaylı bilgiler verilmesi hem de araştırmacı ruha sahip tüketicilerin isteğine cevap verirken hem de siteye olan trafik için de önemlidir.
  • Çok ve sıkıcı sorulardan oluşan formlardan tüketiciyi kurtarmak, tüketicinin sitede daha çok zaman geçirmesini sağlayacaktır.
  • Öne çıkan ürünler, favori ürünler, kampanyalı ürünler gibi kategoriler ile tüketicinin satın alma davranışlarını yönlendirebilirsiniz.
  • Kaliteli görsel ve video kullanımı hem tasarım hem de ürünlerinizin kalitesi anlamında dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
  • E-ticaret için en önemli etkileşim yeri sosyal medyadır. Kampanyalar, bilgilendirmeler ile ziyaretçi trafiği yaratılmaktadır.
  • Profesyonel bir reklam ve seo çalışması size trafik ve satış artışı olarak geri dönüş sağlayacaktır.
  • Günümüzde tüketicinin e-ticaret kullanım alışkanlıkları göz önünde bulundurularak mutlaka mobil uyumlu tasarımlar ve mobil uygulamalar yapılmalıdır.

E-ticaret maliyeti düşünüldüğünde hem maliyet anlamında hem de özgür ruha sahip günümüz insanı için oldukça uygun bir pazarlama aracıdır. Hedef kitleye ulaşmak ve başarılı olmak için sadece bir e-ticaret sitenizin olması yeterli değildir, farklı dijital pazarlama kanalları kullanılarak marka bilinirliliği ve ulaşılabilirlik püf noktayı oluşturmaktadır.

Merve Dönerçark

Share your thoughts